Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Energie gel en hardlopen

Alle categorieën Voedingsschema voetbalSupplementenVoedingsschema wielrennen

Hardlopen en sportvoeding; deze twee gaan hand in hand. Bij een pittige inspanning dien je jouw energievoorraden snel aan te vullen zodat je optimaal kunt blijven presteren. Hardlopers zullen dan ook snel naar een energie gel grijpen. Waarom dat is lees je in dit artikel.


Energie gel – wat zit erin?

Energie gels zitten boordevol koolhydraten, wat de belangrijkste vorm van energie voor je lichaam is. Zo bevat een gemiddelde energiegel zo’n 140 tot 180 kCal per 100 mililiter. Daarnaast zijn er energie gels te krijgen waar cafeïne in zit, wat nog even net die extra boost geeft tijdens bijvoorbeeld de laatste 20 minuten van je wedstrijd of training. Ook zijn er energie gels verkrijgbaar met extra magnesium, wat weer de energiestofwisseling van je lichaam ondersteund.

Waarom een energiegel?

Het grote voordeel van een energiegel is dat deze vanwege de vloeibare substantie makkelijk te gebruiken is tijdens het hardlopen. Wanneer je zware inspanning levert is het niet handig om op bijvoorbeeld een energiereep te moeten kauwen. Je komt dan al gauw adem te kort en je hartslag schiet omhoog, wat ten koste gaat van je prestaties. Een energiegel daarentegen is makkelijk door te slikken doordat je er niet op hoeft te kauwen. Tevens zitten energiegels in makkelijk te openen verpakkingen zodat je tijdens het hardlopen niet loopt te stuntelen om hem open te krijgen.

Carbo-loading voor hardlopers

Soorten sportgels

Energiegels zijn er in veel verschillende soorten en smaken. Zo is er een verschil tussen geconcentreerde gels en drinkgels. Dit verschil zit hem met name in het feit dat je bij een geconcentreerde gel nog extra water moet nemen om er voor te zorgen dat de gel goed wordt opgenomen door je lichaam. Bij een drinkgel, de naam zegt het eigenlijk al, is dit niet het geval. Omdat je tijdens het hardlopen niet altijd direct water bij de hand hebt, zeker niet tijdens een wedstrijd, gebruik ik zelf drinkgels onderweg. Daar tegenover staat wel weer dat een geconcentreerde energygel wat meer energie bevat. Ter vergelijking: 100 gram Energy Gel (concentraat) van Amacx bevat 1121 Kj aan energie en 67 gram koolhydraten waar de Drink Gel van Amacx per 100 milliliter 713 Kj bevat en 43 gram koolhydraten. Je persoonlijke voorkeur is hier natuurlijk doorslaggevend in. Wel moet hierbij vermeld worden dat de Energy Gel (concentraat) 40 gram bevat en de Drink Gel 60 ml, dan wordt het verschil in koolhydraten minimaal, namelijk 27 gram (concentraat) om 26 gram (drinkgel) koolhydraten.

Zoals gezegd zijn energiegels in vele soorten en smaken te verkrijgen. Denk hierbij aan smaken als citroen, appel, kers maar ook cola, vanille of zoute pinda. Je kunt het zo gek niet bedenken of de smaak is wel te verkrijgen.

Persoonlijk adviseer ik altijd om tijdens je trainingen te experimenten met wat verschillende gels, om er zo achter te komen waar je lichaam goed op reageert en welke je zelf het prettigst vind tijdens het hardlopen. Het laatste wat je namelijk wilt is er tijdens een hardloopwedstrijd achter komen dat je lichaam niet goed reageert met bijvoorbeeld buikkrampen als gevolg. Zo zijn er diverse proefpakketten te verkrijgen met daarin verschillende gels om te proberen.

Natuurlijk kun je altijd advies vragen aan de klantenservice van Duursport. Een team van experts staat voor je klaar om je waar nodig te voorzien van tips & tricks.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact