Duursport.nl Blog

Koolhydraten, hardlopen en voeding

18 apr. 2019 16:47:07

Met de inschrijving bij een hele of halve marathon krijg je vaak een uitnodiging voor de Pasta Party voor de avond daarvoor. Dat is natuurlijk niet voor niets! Door op de juiste manier koolhydraten te stapelen, kan je nog meer uit je hele of halve marathon halen. Het ideale moment om te starten is twee tot drie dagen van te voren. En omdat je waarschijnlijk geen trek hebt om tijdens iedere maaltijd bord pasta weg te werken, staan hieronder nog wat lekkere recepten die perfect zijn om extra koolhydraten binnen te krijgen voor de start van jouw wielerkoers of loopevenement.


Pannenkoeken

De periode van koolhydraat stapelen is natuurlijk het perfecte moment voor pannenkoeken. Je kan altijd kiezen voor de Oudhollandse variant met stroop of suiker, maar waarom zou je niet eens met American Pancakes ontbijten? En als je op zoek bent naar echt iets exotisch, dan is de Venezolaanse Arepa misschien wel iets voor jou!

Oudhollandse pannenkoeken voor 2 personen

  • 500 ml melk
  • 250 gram bloem
  • 2 eieren
  • Olijfolie
  • Snufje kaneel
  • Snufje zout

Zeef het meel en meng het met een beetje kaneel en zout. Mix dit met de helft van de melk. Voeg daarna al mixend een voor een de eieren, een beetje olijfolie en de rest van de melk toe. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak met het beslag de pannenkoeken één voor één droog en goudbruin.

Tip: Sport Performance Pannenkoekenmix van Teff

monika-grabkowska-1106948-unsplash

American Pancakes (vier stuks)

  • 130 ml melk
  • 135 gram bloem
  • 1 ei
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel baking powder
  • Snufje zout

Zeef het bloem en mix het met de baking powder, zout en poedersuiker. Mix in een andere kom de melk en het ei en voeg daar later de olijfolie aan toe. Schep met een vork de bloemmix voorzichtig door de melkmix totdat er luchtbelletjes ontstaan. Laat het mengsel daarna een paar minuten rusten. Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak de pannenkoekjes tot ze ongeveer één centimeter dik zijn. Je kan deze American Pancakes natuurlijk met stroop eten, maar als je het echt goed wil doen, dan hoort hier maple syrup bij. Dit vind je bij de meeste supermarkten in het buitenlandschap.

Tip: Wil je graag wat extra eiwitten toevoegen aan jouw ontbijt? Daar lenen de American Pancakes zich uitstekend voor. Vervang de twee eetlepels poedersuiker door twee eetlepels Protein Deluxe Vanilla van Amacx. Dat geeft de pancakes een lekkere vanillesmaak en dan krijg je meteen wat extra eiwitten binnen.


Arepa’s (twee stuks)

  • 125 gram P.A.N. harina de maíz (verkrijgbaar bij de meeste supermarkten)
  • 125 ml warm water
  • Snufje zout
  • Olijfolie

Los het zout op in het warme water en voeg daar de harina de maíz aan toe. Mix het tot het een glad beslag is. Voeg daarna al mixend nog een beetje olijfolie toe. Verdeel het deeg in tweeën, maak er twee gelijke bollen van en laat het even rusten. Druk de bollen daarna plat en bak ze in een koekenpan tot ze droog en goudbruin zijn. Daarna kan je ze opensnijden als een soort pita en vullen met bijvoorbeeld stroop of kaas, net wat je lekker vindt!

 

Picture of Lesley Nieuwenhuis

Written by Lesley Nieuwenhuis

Duursport en eten, dat is voor mij de gouden combinatie voor een gezond en leuk leven. Als fanatiek hardloper loop ik wekelijks vele kilometers en dankzij mijn opleiding tot gewichtsconsulente weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is voor onze sportieve prestaties.