Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Voorbereiding wielerevent goed doel | 6 maanden vooraf

Alle categorieën ZwemmenEnergie RepenMerken

In mijn eerdere blog heb ik aangegeven dat het nuttig is een plan op te stellen om fit te worden. Vooral ook als je voor het eerst een fysiek zwaar evenement gaat doen. Maar ook als je al wat ervaring hebt en het doel wat verder weg ligt in de tijd, kan een plan handig zijn. Want daarmee werk je toe naar de start van het evenement. Mentaal gaat de knop om en geeft het houvast om te trainen. Zet het ook in je toch al drukke agenda, want voordat je het weet heb je voor alles tijd, behalve om te trainen.

Het kan ook zo zijn dat je plan niet op papier staat, maar dat het grotendeels in je hoofd zit opgeslagen. Inmiddels wijs geworden door al jarenlange ervaring op de fiets. Het is in alle gevallen de kunst om juist in topconditie te zijn op het moment dat het erop aankomt. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je niet te weinig doet of juist teveel? Dat je op het juiste gewicht bent, omdat zeker in de bergen elke kilo telt. Hoe zorg je ervoor dat de training en de hele voorbereiding in balans zijn? En dat je volledig fit aan de start verschijnt en ook fit blijft tijdens het door jou gekozen evenement?

Want nogmaals. Knoop een ding elke dag voorafgaand aan jouw sportieve prestatie in je oren. Of je het nou zelf doet of onder begeleiding: hoe beter je voorbereiding, hoe meer je kan genieten. Echt waar!

Trainen om mentaal en fysiek fit te worden

Als deze periode in het fietsseizoen (maart-oktober) valt, dan kun je waarschijnlijk al lekker regelmatig gaan trainen. Het weer leent zich er dan al vaak wat beter voor. Mogelijk zijn er al toertochten waar je aan mee kunt doen, zodat je eens in een andere omgeving kunt fietsen.

Maar als deze periode in de donkere maanden valt, is het al een stuk lastiger. De dagen worden korter, sneeuw, hagel en bladeren op de weg. En een niet zo aantrekkelijke temperatuur om even een blokje om te gaan. In deze periode moet je lekker fit zien te blijven of weer lekker fit worden. De Tacx, de mountainbike of een paar keer spinnen. Maar ook andere sporten als zwemmen en hardlopen helpen je dan een handje.

In deze periode draait het erom dat je al een beetje focus op je uiteindelijke doel krijgt. Let op je eten, beweeg genoeg en neem voldoende rust. Want rust is super belangrijk om je lichaam klaar te maken voor het zware seizoen dat gaat komen. Of om te herstellen van de wat zwaardere trainingen die je al aan het doen bent.

Zelf probeer ik fit te blijven door in het weekend de racefiets te pakken, wanneer de kans zich daar ook maar voor leent. Door de weeks probeer ik wat te spinnen of snel een uurtje de mountainbike te pakken. Het is maar hoe het uitkomt. Met goede warme, water- en winddichte kleding pak ik dan toch wat trainingskilometers.

Ga in elk geval niet stil zitten. In deze periode leg je de basis voor het seizoen dat komen gaat. Ongeveer vier maanden voor het evenement, ga je de trainingsintensiteit aanzienlijk verhogen. Dat is namelijk de periode dat je echt toe gaat werken naar het evenement.

36719032_1872422602777951_4457824119332798464

Voeding 

Helaas heb ik niet de bouw en het gestel van een atleet. Ik val niet van zelf af en krijg ook een goede conditie niet zomaar cadeau. Ik moet er veel voor doen en laten. Zeker wat betreft mijn voeding. Als ik ook maar wat minder sport en ik let niet op mijn voeding, dan vliegen de kilo’s eraan. Echt zwaar frustrerend. In elk geval gaat bij mij zes maanden voorafgaand aan het evenement de knop op om. Ik ga dan heel bewust op mijn voeding letten. In eerste instantie vaak om de (winter)kilo’s kwijt te raken. Daarna om op gewicht te blijven en te zorgen voor voeding die mij bij de inspanningen kracht geeft en daarna zorgt voor herstel.

Eigenlijk is het simpel. Hou je aan de bekende schrijf van vijf en drink geen alcohol. De meeste energie haal je uit volkoren producten zoals zilvervliesrijst en aardappelen. Vul dat aan met voldoende groente en fruit. Magere melkproducten en mager vlees, vis of kip maken de maaltijd compleet. Of doe een dag zonder vlees, helemaal prima.

Ik kies er voor om op dagen dat ik niet sport zo min mogelijk koolhydraten tot me te nemen en af en toe zelfs een beetje te (sport)vasten. Als ik die leefstijl hanteer, merk ik ook dat mijn lichaam tijdens het fietsen veel minder om eten vraagt. Oftewel, je kunt langer teren op de energie die je hebt opgebouwd, je lichaam is het dan gewend. Het vraagt wel om discipline en dat gaat net wat makkelijker als je uiteindelijke doel dichterbij komt. In elk geval zijn bij mij de kilo’s eraf als ik de trainingsintensiteit ga opvoeren.

Materiaal

Zorg altijd voor deugdelijk materiaal. Zowel van de fiets, als van de kleding, schoenen en helm. Ook in de voorbereiding al belangrijk om over na te denken. Wat heb ik straks in de bergen allemaal nodig? En wanneer ga ik dat aanschaffen en gebruiken?

Als tip voor de wintermaanden kan ik in elk geval de Gloves One Tempest PROTECT handschoenen van Duursport aanbevelen. Eigenlijk wist ik niet dat Duursport dit ook in zijn assortiment had en het was dus een gok om ze aan te schaffen. Maar ze zijn perfect, een echte aanrader. De winterhandschoen is ontworpen om aan de specifieke wensen van de wielrenner, mountainbiker of cyclocrosser te voldoen. De handschoenen hebben het wind- en waterproof karakter van de tempest protect stof. In plaats van een binnen naad, zijn de handschoenen van de buitenkant gestikt. Dit zorgt voor een betere pasvorm en een irritatievrije handschoen.

Het belangrijkste waar je over moet nadenken is in mijn ogen ‘het verzet’ op je fiets. Zeker als je de bergen ingaat en niet van een koude kermis thuis wil komen. Zoals ik zelf wel eens als beginneling heb ervaren op de Alpe d’Huez met alleen maar kleine ‘tandjes’ achter. Met 23 achter had ik me bij de eerste beste bocht al helemaal opgeblazen en ben ik bij de tweede bocht een illusie armer afgestapt. Een dag later op een andere fiets met een compact 50/34 voor en 28 achter, kwam ik prima boven….

Inmiddels fiets ik op een prachtige Kuota Kryon met 50/34 voor en in de bergen zelfs 32 achter. Niet dat ik die altijd nodig heb, maar als je zes keer Alpe d’Huez op wil of 1000 kilometer door het hooggebergte van Italië wil fietsen, dan is het toch wel prettig dat je op die 32 kunt terugvallen. Ik schaam me er niet voor, kan het iedereen van harte aanbevelen. Je fietst er een stuk relaxter mee.

Geschreven door Martin Groen

Ik ben wielrenner uit Den Haag en fiets regelmatig toertochten als de Amstel Gold Race, de Klim Classic en de Red Bull Kop over Kop Race. Ik ben lid van De Klimmende Règâhs. Een fietsclub die zich elk jaar inzet voor het goede doel. De afgelopen jaren deed ik mee aan Alpe d'huZes en Giro di KiKa. Mijn belevenissen en die van de Règâhs vind je op onze facebookpagina.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact