Duursport.nl Blog

Caffeine en Sport - Born Sportvoeding

13-mrt-2018 10:00:00
Je kent het vast: je verzamelt je met je fietskameraden op zaterdag- of zondagochtend bij iemand thuis of bij het clubhuis (lees: café). Voordat je je lichaam gaat belasten met een flinke inspanning doe je voor het vertrek nog snel een heerlijke kop koffie. Filter, bonen, Espresso Magistrale? Uiteraard heeft het nuttigen van een kopje koffie een belangrijk ‘sociaal’ effect. Maar blijft het daarbij of heeft die ene kop koffie ook een effect op je prestatie?


Het wonder van een goede kop koffie!

De wielercafés schieten als koffieplanten uit de grond. Dit feit alleen al wijst erop dat koffie een niet te onderschatten fenomeen binnen de wielersport móet zijn! Koffie is net als het speciaal bier geworden tot sportdrank voor de serieuze fietser.
Een voordeel van koffie: je hebt er nog baat bij ook! Historisch gezien klopt het ook: van Team Café de Colombia in de jaren ’80 met Luis Herrera via Team Saeco (Espressoapparatuur) in de jaren ’90 tot Team Trek-Segafredo & de speciale Il Magistrale Cycling Coffee nu.

Koffie en wielersport lijken, nee blijken, onlosmakelijk met elkaar verbonden.

 TXT-BornSportvoeding-Giro-Tom-1

Image: ©Team Sunweb

Wielrennen & sportvoeding

Het prestatie bevorderende effect van cafeïne is er - als je de onderzoeken er op naleest - wel degelijk. Niet voor niets is cafeïne het meest gebruikte – én legale – stimulerend product. Er wordt al een effect op de prestatie waargenomen bij een cafeïne-inname die vergelijkbaar is met een tot twee kopjes koffie. En de effecten zijn zelfs voor de amateur zeer interessant. Cafeïne bevordert alertheid en concentratie bij sportprestaties. Bovendien geeft het een energieboost voor de training. Vooral bij duurinspanningen is Cafeïne een veel gewild product.

Hoeveel kannen koffie, liquide cafeïneampullen of cafeïnegels moet je dan wel niet nuttigen om een positief prestatie-effect te kunnen verwachten? Dat valt best mee. Een onderzoek uit 2008 blijkt dat 13 mannelijke wielrenners een prestatieverbetering van 4% hadden bij inname van 2-3 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht een uur voor de aanvang van de inspanning. Dit komt ongeveer overeen met twee tot drie kopjes koffie.

Uw kg lichaamsgewicht houden we geheim: in deze column wordt niet geoordeeld ;-).

 

Born Caffeine Liquid 25ml

Overigens om in perspectief te plaatsen: een Born Caffeine Liquid bevat 80 mg cafeïne in een kleine dosering van 25 ml. Dé sportespresso voor tijdens jouw inspanning dus.

Hosanna, hosanna? Er zijn ook rapporten die een aantal negatieve effecten melden. Zo zou de inname van Cafeïne vóór het sporten geen goed idee zijn, echter blijken onderzoekers niet eensgezind. Dat koffie een vocht afdrijvend effect zou hebben blijkt ook te kunnen weggewuifd. Gelukkig bestaat er over het sociale effect eensgezindheid. Een bewezen nut. Tussendoor of na afloop van een eerlijke inspanning is een heerlijk kopje ‘troost’ met je wielervrienden een welverdiende traktatie.

 

New call-to-action

 

Picture of Born Superior Sports Care

Written by Born Superior Sports Care

BORN Sportscare is een van de bekendste merken in het wielerpeloton en op de Nederlandse markt in de breedtesport. Als innovation partner van Team Sunweb en education partner van de KNWU is dat ook niet gek. Dankzij de samenwerking met deze teams en specialisten is er voortdurend sprake van innovatie en lanceren ze de best smakende, meest effectieve producten op de markt.