Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Energy gels tijdens een triathlon

Alle categorieën VeldrijdenSportverzorgingHardlopen

Tijdens een triathlon is voeding een heel belangrijk aspect. Tijdens de langdurige inspanning is het zaak dat je voldoende energie binnenkrijgt om de wedstrijd met goed resultaat te kunnen voltooien. Het ligt dan ook voor de hand om gebruik te maken van energie gels, een vorm van sportvoeding die niet meer is weg te denken in de duursportwereld. Maar welke Energy Gel kun je het beste gebruiken tijdens een triathlon? 


Concentraat gel of drink gel?

Bij het maken van een keuze is het belangrijk om te weten dat energie gels in twee soorten te krijgen zijn, namelijk de concentraat en de drinkgel. Het voordeel van een geconcentreerde gel is dat ze vaak meer energie bevatten. Zo bevat 100 gram Energy Gel van Amacx maar liefst 1121 Kj aan energie, tegenover 713 Kj energie per 100 milliliter Drink Gel van Amacx. Echter is de Energy Gel 40 gr en de Drink Gel 60 ml, hierdoor is het verschil in energie en koolhydraten minimaal. Het nadeel van een geconcentreerde gel is dat je deze altijd met extra water moet innemen om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen goed worden opgenomen door je lichaam. Hierdoor kan een geconcentreerde gel zwaarder op de maag vallen. Vooral mensen die een gevoelige maag hebben kunnen hier nog wel eens last van krijgen.

Bij een Drink Gel is dit anders. Zoals de naam doet vermoeden kun je een Drink Gel innemen zonder extra water. Hoewel een Drink Gel dus iets minder energie bevat dan een geconcentreerde gel volstaan deze prima als brandstofleverancier tijdens een triathlon. Doordat een Drink Gel ook wat vloeibaarder is dan een geconcentreerde gel krijg je deze ook makkelijker weg tijdens het fietsen of het lopen.

Energy gels tijdens een triathlon

Verpakking Energy Gel

Nadat je een keuze hebt gemaakt tussen een geconcentreerde energiegel of een drink gel, is het ook verstandig om te kijken wat voor soort verpakking je voorkeur heeft. Niets is namelijk zo vervelend om tijdens een inspanning je gel niet open te kunnen krijgen. Vaak worden energiegels geleverd met een scheurverpakking, maar er zijn ook energiegels met draaidoppen verkrijgbaar. Zeker deze laatste heeft persoonlijk niet mijn voorkeur omdat deze draaidoppen niet altijd even makkelijk open gaan. Zo heb je al gauw twee handen nodig om een gel met draaidop te openen; iets wat op de fiets al niet handig is. Wees hier dus bewust van tijdens het kiezen van de juiste energy gel.

Voedingswaarden en smaak

Tot slot is het goed om te kijken welke voedingswaarde een bepaalde energiegel heeft. Hier zit namelijk nog wel eens wat verschil in. Eerder heb ik voor een artikel verschillende energygels getest. Uit deze test kwam naar voren dat het per energiegel kan schommelen tussen 140 kcal en 188 kcal per 100 milliliter. Nu hoeft minder niet altijd slechter te betekenen; het houdt echter wel in dat je in sommige gevallen een gelletje extra moet nemen om goed en wel over de eindstreep te komen. Wat betreft de smaak van een energy gel valt niets zinnigs te zeggen behalve dat energy gels vandaag de dag in zeer veel smaken te verkrijgen zijn. Het is een kwestie van proeven en uitproberen om uit te vinden welke energy gel jij het lekkerste vindt.

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar een drink gel. Tijdens mijn triathlons maak ik dan ook altijd gebruik van de Amacx drinkgel of de SiS Go Gel. Het voordeel van de Amacx drinkgel is dat deze met 170 kcal per 100 milliliter tot de voedzamere energy gels behoort. Daarnaast is hij ook nog in diverse smaken te verkrijgen zodat ik nog wel eens kan afwisselen. De energygels van SiS vind ik ook erg lekker, het assortiment aan smaken is enorm. Er zijn zelfs SiS-gels met cafeïne. Hoewel ze minder voedzaam zijn dan de drinkgel van Amacx (144 kcal per 100 milliliter), zijn ze handig in gebruik vanwege de verpakking.

Praktische tips triathlon

Goed, dan heb je eindelijk de Energy Gel gekozen. Dan moet je hem gaan gebruiken tijdens je triathlon. Zelf plak ik altijd mijn energy gels met schilder tape of isolatietape aan de bovenbuis van mijn fiets. Als ik de gels zo vastplak dat ze met de scheurrand aan de fiets vastzitten kan ik hem met één hand lostrekken zodat hij direct geopend is. Nadeel is wel dat je na de triathlon direct je fiets van de taperesten moet ontdoen. Een andere manier die ik veel zie tijdens triathlons is dat men één bidon helemaal vullen met drinkgel. Voordeel hiervan is dat je niet met vele energy gels hoeft te slepen. Nadeel is dat het doseren van de juiste hoeveelheid lastiger gaat.

Tijdens het hardlopen kun je energy gels het beste in een daarvoor bestemde bib-belt bewaren of in het achterzakje van je tri-suit. Zelf kies ik altijd voor de eerste optie.

Ik hoop jullie zo wat wijzer te hebben gemaakt op het gebied van energy gels in het kader van de triathlon. Mochten er nog vragen zijn of heb je advies nodig kun je natuurlijk altijd contact opnemen met de klantenservice van Duursport.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact